Subtopia, love you!

IMG_4390

The perks att få jobba med events, kultur och ”unga människor” är att man får åka på otroliga roliga studiebesök med fantastiska människor ibland. En sådan dag var i onsdags. Klockan ringde 04:25, bussen gick 15 min senare. Sedan var det ett tåg och en buss till tills vi var framme vid det kulturella klustret Subtopia i Botkyrka utanför Stockholm.

IMG_4377 IMG_4376

Vi fick träffa Subtopias VD Karin Lekberg och massa andra amazing människor som jobbar i de olika delarna. Vi ställde en miljon frågor och älskade varje svar. Hela vårt gäng ifrån Helsingborgs kommun gick runt med stora ögon och såg en konstnärs inkubator, Europas största cirkuscenter, cirkusutbildning, en MEGASTOR studio/scen i en gammal hangar, en otrolig gul villa med urban gardening odling och deras egna tidning. Phu! Förstår ni, allt detta är olika byggnader som ligger runt omkring ett och samma område.

IMG_4389 IMG_4380 IMG_4379 IMG_4395

Överallt kunde man see streetart och större offentlig konst. För att främja den kreativa andan i området såg Subtopia som deras uppgift att dels fixa lagliga väggar men att också utsmycka sitt område med det som Botkyrkaborna ville skapa. Jag älskar Subtopias sätt att tänka kring sitt lokala community. Om man bodde i Botkyrka fick man dessutom rabatt på att hyra festlokaler och man satt gratis i deras inkubator. Allt för att få Botkyrka att utvecklas och skapa något eget.

IMG_4393

Men det coolaste av allt var cirkushuset och gymnasieutbildningen för cirkus men även de olika cirkuskompanierna som har residens (en begränsad tid då man får bo samt utveckla sin föreställning i olika städer i Europa) på Subtopia. Så sjukt och fantastiskt att Botkyrka var så modiga för 15 år sedan när de bestämde sig för att profilera sin kommun med cirkus. Något som vi kanske inte skrattar åt idag men definitivt gjorde då.

Underbart studiebesök som gav mig massa tankar om vad jag vill göra på mitt jobb och vilka utställningar jag vill producera under de kommande åren. Har aldrig tänkt längre än nästa år under de senate 10 åren av mitt liv. Jag har alltid haft stora och ambitiösa planer men aldrig lyxen att kunna tänka långsiktigt. Tänk vilka SJUKA vuxenpoäng.

Translation: On Wednesday I was at the creative cluster Subtopia in Botkyrka, just outside of Stockholm. It was a wonderful visit and I got so much inspiration for work and upcoming exhibitions! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *