Oslo!

IMG_0001IMG_0003

I fredags morse ringde klockan 05:25 och jag hoppade upp ur sängen. Dagen var här! Dagen då jag och min mamma skulle åka till Oslo för att hälsa på min kusin Mathilda och hennes familj för första gången. Jag och min kusin var superduperclose när vi var små men vi har inte hängt med varandra mer en hel dag sedan vi var 18 år. Dessutom hade jag aldrig varit i Oslo tidigare och Mathilda är gravid med sitt andra barn, så vi tänkte kunde ge henne lite lyx och gos! Vi drog till Kastrup och käkade otrolig frulle + drack skumpa (FIRA LIVET!).

IMG_0011

När vi väl kom fram (glömde min väska på flygtåget, grät ner hela mammas arm och ringde över hela Norge men till slut fick jag tillbaka den) gick vi runt Fornebu där Mathilda bor. Hela området är byggt kring en nedlagd flygplats där de har öppnat upp gallerier, museum och caféer istället. Så galet fint och lite Berlin-känsla att se konsten ta tidigare industriella rum. Det var konst överallt, till och med parkeringsplatserna var flotta.

IMG_0004IMG_0005

Här har ni mig och min kusin på en helt fantastiskt italiensk resturang inne i Oslo, den heter Trattoria Popolare. Men ni får ju också en glimt av mitt fantastiska, otroliga och gulliga kusinbarn Ella. Hon äter allt och älskar mat så mycket (MY KIND OF PERSON). Jag älskar när barn äter med hela ansiktet och framförallt pasta. För känslan när man äter pasta är ju att bara stoppa in den i munnen med sina händer, det är ju så.galet.gott.

IMG_0009 IMG_0010 IMG_0008

I lördags gick vi till Munchmuseet och såg utställningen Mappelthorpe + Much. En utställning då man ställer en av vår samtids störta fotografer, Robert Mappelthorpe, motiv, kärlek och konstnärskap i relation till den stora målaren Edward Much. Jag har sett en fantastisk utställning av Mappelthorpe på Fotografiska i Stockholm tidigare men blev helt taget av dessa två mäns likhet att måla/fotografera människor och deras provokativa handlingar och tankar. Munch har skapat ett av de mest berömda målningarna under 1900-talet, nämligen Skriet. Ett verk som visar en ångest, en otrolig ångest, under en tid då måleri och konst skulle uttrycka skönhet. Att Much ville visa något annat än det behagliga och vackra var de mest provokativa som kunde göras, på samma sätt som Mappelthorpe idag visar skönhet och komposition genom BDSM-världen, stånd och stilleben av blommor.

IMG_0006 IMG_0002

Jag och Ella har gosat så mycket, eller mest lekt. Det är så fantastiskt att se Mathilda i Ella, men även Thomas, Ellas pappa. Eftersom jag och Mathilda har växt upp så nära varandra var det så fint att lära känna Ella, se deras familj och hur de har det tillsammans i Oslo. Jag sa till D innan jag åkte ”jag kommer komma hem och vilja ha barn på en gång eller om tio år”. Men jag vill inte ha barn om 10 år eller nu, jag vill bara vara ett lika strakt team och ha så kul ihop som Ella, Thomas och Mathilda har när jag får barn.

IMG_0014 IMG_0013

Vi avslutade vår vistelse med att se Oslo-fjorden och Statoils huvudkontor som påminner SÅ MYCKET OM STAR WARS. Oslo var så fint, dock skulle jag vilja åka dit på våren och få gå i lite parker och ha picknick med Ella. Men vet ni, jag tror att våren är på väg!

Roliga norska ord jag lärde mig (garanterat felstavat):
Knarkare: Knarkefyr
Katt: Pyuss
Fint/bra: Flott

Translation: I visited my cousin Mathilda and her family in Oslo with my mom. We loved it! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *