Utopian Bodies

IMG_3508

Nästa helg är sista helgen för utställningen Utopian BodiesLiljevalchs i Stockholm. Jag var där i september och blev helt blown away av alla färger, former, rum, pedagogiken och de storslagna installationer. Så följ mina varmaste rekommendationer och besök utställningen om ni är i Stockholm, ni kommer gå därifrån och känna er crazy pepp!

IMG_3533IMG_3539

Utopian Bodies innehåller 11 rum som bjuder in till 11 olika världar. Det känns att curatorerna (en projektledare i konstvärlden) har tänkt i stora volymer, äventyr och att dessa vyer ska inspirera sina besökare. Det är mycket skarpa ljus och scener, 3D-teknik mixat med couture och dröm vs verklighet. Under mitt besök fick jag lov att drömma mig bort, känna och se hur gränserna suddas ut mellan mode, teater, skulptur och koncept konst.

IMG_3554IMG_3543IMG_3540

I alla rum fanns det även en beskrivning om vilken inspiration just det rummet har utgått ifrån. Som en pedagogisk guide till hur man kan konceptualisera en utställning och dess olika delar, mitt konsthjärta bara BAM BAM BAM!

IMG_3532IMG_3525

Rummet ovan beskrevs följande på väggen; ”Rummet är en explosion av färg, glitter och glans. Konstnären Orlando Campbell har skapat ett tredimensionellt verk att kliva in in, men en komposition som bygger på naturen. Valet av många färgytor och kontrapunkter påverkar rummets färg, rörelse och djup. Den ursprungliga inspirationen kommer från hur konstnären Sonia Delaunay använde färg i sina målningar och textilier”.

Jag älskar det! Att påvisa hur olika konstformer kan påverka varandra och att konstnärens val av material sällan spelar roll när det kommer till inspiration, det som är viktigt är att små fragment tas vidare. Det är pedagogik i min sanna mening <3 Dock fanns det såklart saker jag inte gillade också. Det fanns ett rum då man låtsades vara i en rymdcentral. Där skulle besökaren förstå modets teknikutveckling under de senaste 100 åren, men dessvärre är det svårt att mixa rymden på ett bra sätt tillsammans med alla andra element i utställningen. Det kändes som kaka på kaka och omodert att måla upp teknikens utveckling genom rymdmonitorer. Men så fort jag såg Bea Szenfelds verk (se nedan) så glömde jag allt och ville för alltid bara ha rosa kläder på mig.

IMG_3545

Samtidigt som produktionen av utställningen påbörjades filmades det även en dokumentär om hur Utopian Bodies skapades. Kolla in konstnärsintervjuer och curatorerna Sofia Hedman och Serge Martynovs vision och dröm om utställningen.

Translation: I saw an amazing exhibition at Liljevalchs in Stockholm during September. Its about fashion and is very influenced by dreams and adventures. The exhibition is called Utopian Bodies and has 11 rooms with 11 different worlds. Next weekend is the last chance to see it. If you have the chance, just do it! 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *